Haber

MH17 davasında 3 kişiye müebbet hapis

Malaysia Airlines’a bağlı MH17 sefer sayılı yolcu uçağının 17 Temmuz 2014 tarihinde Ukrayna semalarında düşürülmesiyle ilgili davada karar açıklandı. Hollanda Lahey Bölge Mahkemesi’nde görülen davada gıyaben yargılanan iki Rus ve bir Ukrayna vatandaşı hatalı bulundu. Üç kişi müebbet mahpus cezasına ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına 16 milyon euro tazminat ödemeye mahkum edildi. Mahkemenin hatalı bulduğu Rus vatandaşları İgor Girkin ve Sergey Dubinski’nin eski istihbarat görevlisi ve Ukraynalı Leonid Harçenko’nun ise Rusya yanlısı ayrılıkçıların başkanı olduğu belirtiliyor.

Mahkeme Lideri Hendrik Steenhuis savcıların mahkemeye sunduğu kanıtların uçağın Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından bir tarım toprağından Buk füzesiyle vurulduğunu ispatladığını söyledi.


Hendrik SteenhuisFotoğraf: Phil Nijhuis/AP/picture alliance

Üçüncü sanık beraat etti

Davada yargılanan Rusya asıllı dördüncü sanık Oleg Pulatov hakkında ise mahkeme beraat kararı verdi.

Mart 2020’de görülmeye başlayan davada dört sanıktan hiçbiri hakim karşısına çıkmadı. Şahısların Rusya’da olduğu iddia ediliyor. Mahkemenin kararına temyiz yolu hem savunma hem de argüman makamı için açık.

Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’na giden Malaysia Airlines’a ait uçak Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Hrabove köyü yakınlarına düşmüştü. Boeing 777 tipi uçakta bulunan 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı. Ölenlerin büyük çoğunluğu Hollanda vatandaşıydı.

Reuters,dpa,AFP / EC, TY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu