Haber

1 Mayıs izlenimleri: ‘Helal rızık’ için yürürken bayram ‘haram’ oldu

Anayasa Mahkemesi’nin 2014 ve 2015’te Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını hak ihlali olarak değerlendirmesinin ardından sendikalar bu yıl 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı bir kez daha Taksim Meydanı’nda kutlamak istediler. Ancak Taksim, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.

Yasağa rağmen konfederasyonlar ve sendikalar Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatarak, Taksim çağrısını yineledi. DİSK, TMMOB ve TDB kortejleri Saraçhane’den, KESK, TTB ise Beşiktaş Meydanı’nda buluşarak Taksim’e gitme konusunda karar almıştı. Ancak yasak kararının ardından KESK ve DEM Parti de buluşma noktasını Beşiktaş’tan Saraçhane’ye kaydırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Mayıs mesajında dediği gibi ‘helal rızkımın peşinde koşmak’ için ben de sabah saatlerinde yola koyuldum. Ancak Taksim’e ulaşmak başlı başına bir eziyet oldu.

Taksim Meydanı’ndaki çelenk ve karanfil bırakma törenini takip etmek üzere yola çıktım. Önce şansımı otobüs kullanmaktan yana seçtim ancak seferler durdurulmuştu. Eve geri dönüp arabayı aldım, Ortaköy’e geldiğimde bu kez de polis geçişime izin vermedi. Elimde basın kartım ve iznim olmasına rağmen, polis asla beni dinlemeyerek ‘Yürü, geçiş yok’ dedi.

İznim ve basın kartım işe yaramadığı için arabayı park edip Beşiktaş’a doğru yürümeye koyuldum. Benim gibi ‘helal rızık’ının peşinde olan onlarca insan Ortaköy-Beşiktaş yolunda sabah yürüyüşüne koyulmuştu. Adeta bir pandemi nostaljisi yaşıyorduk. Çünkü en son pandemide İstanbul sokaklarını böyle görmüştüm. Polis sokakta kuş uçurmuyordu ama neyse ki kuş cıvıltılarını engelleyememişti. İşine gücüne yetişmek için tempolu bir şekilde yürüyen insanların arasına ben de katıldım. Alternatif ulaşım aracı olarak elektrikli scooter kullananlar da vardı. Yol boyunca her yere öbek öbek polis grupları yerleştirilmişti.

Beşiktaş’a vardığımda saat 08.00’i gösteriyordu. Beşiktaş meydana varacak tüm yollar bariyerlerle kapatılmıştı. Drone uçuşları yapılıyor, kalabalık polis grupları yürüyordu. İlçe adete abluka altına alınmıştı. Mesailerinin başlamasını bekleyen polislerin bir kısmı da kafelerde kahvaltı yapıp, soğuk havadan korunmak için çaylarını yudumluyordu. Meydan gazetecilere ve polislere kalmıştı.

Yol boyunca çektiğim görüntüleri yazı işlerine iletmek ise neredeyse imkansızdı, internet bir an olsun çalışmadı.

TURİSTLER DE MAĞDUR OLDU: ‘GEL DE AÇIKLA ŞİMDİ’

Dolmabahçe’ye yaklaştığımda ise elinde bavullarla yollara koyulmuş, şaşkın şaşkın yürüyen turist kafileleri gördüm. Onlar da ellerinde bavullarla Taksim’den Beşiktaş istikametine doğru yürüyordu. Havaalanına gitmek için çare arayan turistler bu 1 Mayıs’ta en çok mağdur olanların başında geliyordu. Elinde iki bavulu ve sırt çantası ile yürüyen turistlerden biri beni durdurup ‘Bugün ne oluyor burada, neden tüm yollar kapalı’ diye sordu.

Gel de açıkla şimdi.

SENDİKALAR MEYDANA SIRAYLA ÇIKARAK ÇELENK BIRAKTI

Vodafone Stadı’nın olduğu noktaya nihayet vardığımda Maçka’ya, Gümüşsuyu’na ve Kabataş’a giden yolların iş makinaları ile kapatıldığını gördüm. Biraz daha tabana kuvvet yapıp nihayet Gümüşsuyu’ndaki Türk-İş binasının önüne ulaşabildim.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakma ve Taksim Anıtı’na çelenk koyma törenine ilişkin 11 konfederasyon ve sendikanın müracaat ettiğini açıklamıştı. Türk-İş, Hak-İş, Bağımsız Hep-Sen, Birleşik Kamu-İş, Bağımsız Tek-Sen, Memur-Sen, Hak-Sen , MESAM, Sime-Sen, Sahim-Sen.

Konfederasyonlar ve sendikalar anıtın olduğu kısma sırayla çağrıldı. Türk-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikalar saat 10.00 civarında yürüyüşe geçerek beraberindeki kısıtlı sayıda üye ile meydana çıktı. Yürüyüş boyunca sık sık ‘Vergide adalet istiyoruz’, ‘İş, emek, özgürlük’ sloganları atıldı.

Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakılmasının ardından Taksim Anıtı’nın önündeki açıklamayı Türk-İş adına Toleyis Sendikası Genel Başkanı Cemail Bakındı yaptı. Bakındı, ‘Vergide Adalet’ konusu gündemi ile yaptığı açıklamada, sendikalaşmanın önündeki engellere değindi. Bakındı “Örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması istiyoruz, 2028 seçimlerine kadar bize bu hakkı vermeyenlere hesap sorarız” ifadesini kullandı.

Sıradan bir günde Taksim Meydanı’ndan ofise gitmek sadece 5 dakika sürüyorken polis ablukası ve ucu bucağı gözükmeyen bariyerleri aşmak yarım saatimi aldı. Özetle, bir bayram havasından çok savaş halini andıran İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları ‘helal rızık’ arayanlara ‘haram’ oldu.

kandira-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu