prof. Dr. Isolate: Artçı sarsıntılar iki yıla kadar sürebilir
İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, 10 ili etkileyen depremle ilgili Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulundu.
Bloomberg HT’ye konuk olan Yaltırak, depremin artçı sarsıntılarının iki yıla kadar devam edeceğini, bu nedenle hasarlı binalarda çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Yaltırak, “Bu çok büyük bir deprem. Bunun artçı sarsıntıları iki yıla kadar sürer. Bölgedeki fay hatları biraz karışıktır. Bu yüzden bazılarını biliyoruz, bazılarını bilmiyoruz. Yeni çalışmalar yapılıyor, çok fazla bilgi oluşmadı. Bu fayların tekrarlanma dönemleri hakkında çok az şey bilinmektedir. O yüzden bu bölgede sağlam binalar dışında hasarlı binalara da çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
“İskenderun’da suların yükselmesi meteorolojik bir olay olabilir”
Yaltırak, “Anadolu levhasının 3 metre hareket etmesi her yerde deprem anlamına geliyor. Burada olan şey, fay boyunca yanal hareketin 3 metre civarında olması ama bu bilgi de çok kesin değil. İskenderun Körfezi’ndeki olay henüz netlik kazanmadı. Bir gün önce fırtına olabilir, rüzgardan dolayı dalga yayılımı olabilir veya o bölgede deprem sonrası yerlerde çökme olduğu için kıyıda belli bir dikey çökme olmuş olabilir. Ama bu bir çöküş olsaydı deniz orada kalırdı, geri gitmezdi. Meteorolojik bir olay olma ihtimali daha yüksek” dedi.
“Fayı Marmara’da tetiklemek mümkün değil”
Son depremin Marmara depremini tetikleme ihtimalinin olmadığını söyleyen Yaltırak, “Bu depremin Marmara’yı tetiklemesi mümkün değil. Bir fay diğerini tetikler, kıtasal ve blok ölçeklerde yakından ilişkilidir. Arada o kadar çok fay var ki, Marmara’daki bütün fayları tetikleyecekse, bir fay kırılma eşiğine gelmişse, etrafındaki faylar da kırılma eşiğine gelmişse, birinin kırılması diğerinin stresini azaltacak veya artıracaktır. diğer. Deprem ihtimali artıyor” dedi.